Paardencoaching

Wat is Paardencoaching?
​Paardencoaching is het coachen van mensen met behulp van een paard. Paarden hebben een aantal natuurlijke eigenschappen die van grote betekenis zijn bij de interactie met mensen:

  • Paarden zijn zeer sensitief. Zij voelen aan wat de toestand is van een kuddelid, ander dier of mens. Ze kunnen non-verbaal gedrag lezen: ademhaling, hartslag, spierspanning, focus, houding, emoties, intentie en het tempo en de toon waarop we spreken.
  • Paarden spiegelen ons non-verbale gedrag, wat vervolgens informatie teruggeeft aan de coach en cliënt. De coach observeert de feedback die het paard geeft en koppelt die terug naar jou als cliënt. Je krijgt inzichten en vergroot je bewustzijn.
  • Paarden zijn puur en eerlijk, en zorgen voor elkaar. Als een paard uit zijn kudde is gehaald, wil hij ook een kudde vormen met de mens of groep mensen. Dankzij deze eigenschap kunnen we veel kennis opdoen.

Je leert doordat het paard jouw gedrag spiegelt
Communicatie tussen mensen is voor 85% non-verbaal. Met je lichaamstaal kun je je lastig anders voordoen dan je je voelt (wat met woorden wel makkelijker kan). Het paard spiegelt jouw gedrag en dus altijd de waarheid, in het hier en nu, zonder oordeel. De paardencoach krijgt deze informatie van het paard. Je non-verbale gedrag is ook nog eens voor 95% onbewust gedrag. Een paard maakt je onbewuste gedrag bewust. Door deze bewustwording heb je ruimte om keuzes te maken en het heft in eigen handen te nemen.
Bij paarden krijg je elke 30 seconden een nieuwe kans. Wil je bepaald gedrag veranderen of heb je bepaalde inzichten gekregen en ben je je meer bewust geworden? Dan zal het paard die verandering ook gaan spiegelen.
Paardencoaching is ervarend leren. Door dingen zelf te ervaren, onthoud je 90%. Ter vergelijking: van alles wat je hoort, onthoud je slecht 10% en van alles wat je hoort en ziet 20%. Denken, voelen en willen spelen een belangrijke rol bij dit ervarend leren. Paarden halen je uit je comfortzone, het wordt een beetje spannend. Tussen comfortabel en oncomfortabel begint het leren.

Hoe ziet een sessie paardencoaching eruit?
Je hebt geen ervaring nodig met paarden om deel te nemen aan een sessie paardencoaching. Je gaat niet paardrijden. In een afgesloten, grote ruimte maak je vanaf de grond contact met het paard om vervolgens een paar oefeningen te doen. In deze oefeningen geeft het paard via lichaamstaal feedback. Deze feedback bespreek ik met je, waarbij jij zelf vooral gaat nadenken en voelen. Een paardencoachsessie inclusief voor- en nabespreking duurt ongeveer 1 uur tot 1,5 uur

Voor wie
Paardencoaching is er voor iedereen die wil groeien in zijn zelfontwikkeling! Voor iedereen die inzichten wil krijgen en zijn bewustwording wil vergroten. Paardencoaching kan inzicht geven in vele aspecten zoals:
– je leiderschapskwaliteiten
– onbewuste kwaliteiten en talenten
​- je uitdagingen en valkuilen
​- je authentieke kracht
​- patronen, pijnpunten of trauma’s uit het verleden
Je kunt komen met een coachvraag, iets waar je tegenaan loopt en hulp bij kunt gebruiken of je kunt vrij de sessie in gaan en zien wat het paard op dat moment belangrijk vindt om je feedback op te geven. Het uiteindelijke doel is om met de opgedane inzichten je bewustzijn te vergroten, jou te helpen meer in je kracht te komen zodat je nog meer kunt genieten van het leven.

Ik zeg altijd: je bent perfect zoals je bent, groeien kun je altijd!